14/12/2009

Βροντερό παρών έδωσαν στην ευρεία σύσκεψη του Επιμελητηρίου Πιερίας, με θέμα τη λειτουργία των αλλοδαπών καταστημάτων, Επιμελητήρια, Εμπορικοί σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Σύνδεσμοι επιχειρήσεων και επιχειρηματίες από κάθε γωνιά της χώρας.
Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Παπαστάμκος, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, στην Κατερίνη, και διήρκησε πέντε ώρες.{multithumb}

pierias_2.jpgΟι επιχειρηματικοί φορείς εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη σημερινή κατάσταση που εντείνει την οικονομική κρίση, υπογράμμισαν την παντελή απουσία κρατικών ελέγχων και ομόφωνα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δραστικές ενέργειες για την περιφρούρηση του ίσου ανταγωνισμού. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε πενταμελής επιτροπή εκπροσώπησης του σώματος της σύσκεψης για τη δρομολόγηση των αποφάσεων που πάρθηκαν. Τόνισαν, δε ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το θέμα μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διεκδικήσουν τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού, απαραίτητους για τη διατήρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Εάν δεν παρθούν αυστηρά μέτρα, σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άρα ούτε και φορείς εκπροσώπησής τους», τονίστηκε από πολλούς εκπροσώπους που έλαβαν το λόγο.

pierias_1.jpg

«Αν πιστεύαμε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ. Χρειάζεται όμως όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Καταγγείλτε περιστατικά στους κρατικούς μηχανισμούς. Γίνετε αυστηροί. Στην Πιερία κλείνουμε άμεσα μια παράνομη επιχείρηση. Αν φοβόμαστε να έρθουμε σε σύγκρουση, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν είμαστε ρατσιστές. Ζητάμε όμως ανταγωνισμό με ίσους όρους και ας κάνουν οι καταναλωτές τις επιλογές τους», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ανοίγοντας τη σύσκεψη.


«Η περιφέρεια της χώρας βιώνει έντονα το πρόβλημα γι αυτό και αντιδρούμε. Η αγορά της περιφέρειας είναι «ρηχή» και οι επιπτώσεις από το μαζικό άνοιγμα των κινεζικών καταστημάτων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στα μεγάλα εμπορικά κέντρα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης και Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας Κων/νος Ρέχας.


Στο σύνολό τους οι φορείς αναφέρθηκαν σε σχετικά προβλήματα της περιοχής τους και ζήτησαν να υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς. Επίσης, τέθηκαν τα θέματα της αμφιβόλου ποιότητας των εμπορευμάτων, η προστασία των καταναλωτών καθώς και θέματα πλανόδιου εμπορίου και παρεμπορίου.


Επίσης, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Παπαγεωγίου και Μαρία Μίχου καθώς και ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου που συντάχθηκαν με τον επιχειρηματικό κόσμο τονίζοντας ότι θα υιοθετήσουν πλήρως τις προτάσεις τους οι οποίες θα μεταφερθούν στα αρμόδια υπουργεία.


Τέλος, οι παρευρισκόμενοι εξήραν την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας τονίζοντας ότι είναι μια κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει από αρμόδιους φορείς εδώ και χρόνια.



Γιώργος Παπαστάμκος, ευρωβουλευτής


Καθοριστική στη σύσκεψη ήταν η παρουσία του Ευρωβουλευτή καθ. Γιώργου Παπαστάμκου, μέλους της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, ο οποίος ανέπτυξε την υφιστάμενη κατάσταση σε τρία επίπεδα, παγκόσμιο - ευρωπαϊκό και εθνικό και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι η σύσκεψη είναι «κραυγή αγωνίας» του επιχειρηματικού κόσμου. «Προσπαθούμε στην ΕΕ να επιβάλουμε μέτρα αντι-ντάμπιγκ . Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι γιατί τα εισαγόμενα προϊόντα και κυρίως τα κινεζικά έχει αποδειχθεί ότι είναι αμφιβόλου ποιότητας, απομιμήσεις. Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Χρειάζεται συντονισμός δράσης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Ευρωβουλευτής και μεταξύ άλλων, πρότεινε: «να λειτουργήσει ξανά η αρχή της αμοιβαιότητας. Δεν υπάρχει ισόρροπος δασμολογικός αφοπλισμός. Ορθώς η ΕΕ είναι κράτος πρόνοιας αλλά οι ανταγωνιστές παράγουν και με οικονομικό και με κοινωνικό ντάμπιγκ. Η αντίστιξη προστατευτισμός - φιλελευθερισμός ξεχνιέται όταν θίγονται άμεσα τα ζωτικά συμφέροντα κάποιων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».



Ο νόμος  3385/2005


Σε πλήρη παρουσίαση του νόμου 3385/2005 που ρυθμίζει θέματα δραστηριότητας αλλοδαπών επιχειρηματιών στη χώρας μας και τα σημεία στα οποία καταστρατηγείται προχώρησε ο νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Πιερίας Στέφανος Βαρδάκας και μεταξύ των προτάσεων που υπέβαλε στους φορείς ανέφερε τα εξής:


  • Να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος από την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα των αιτήσεων που κατατίθενται για την άδεια άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητος που να συμπεριλαμβάνει : α) το αν η δραστηριότητα που ζητείται ωφελεί την εθνική οικονομία & β) έλεγχο κατά την προσκόμιση του εγγράφου ότι κατέθεσε σε τράπεζα τις 60.000 ευρώ ο Κινέζος και, κυρίως, αν δικαιολογείται το ποσό από το επάγγελμα που άσκουσε στην Κίνα. Να γίνεται αυστηρός έλεγχος στη φορολογική δήλωση και στο ποινικό του μητρώο .
  • Η επιτροπή του νόμου 3385/2005 άρθρο 24 παρ. 5α, που ελέγχει και γνωμοδοτεί για το αν πληροί τις προϋποθέσεις ο υπήκοος τρίτης χώρας προς άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητος, θα πρέπει να συγκροτείται στην έδρα του Νομού και στην εκεί Περιφέρεια όπου θα ανοίξει το κατάστημα του ο επιχειρηματίας. Η επιτροπή πρέπει να απαρτίζεται από τους αντίστοιχους εκπροσώπους του τοπικού Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και του Δήμου που γνωρίζουν την τοπική αγορά και τις ανάγκες της. Η επιτροπή οφείλει να λαμβάνει αυστηρά υπόψη της την παράγραφο β' του άρθρου 24 του Νόμου 3386/2005 και να κρίνει ότι πλέον υπό τις παρούσες συνθήκες ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα με αντικείμενο κινέζικα προϊόντα δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας κα ι να γνωμοδοτεί αρνητικά σε άνοιγμα νέων καταστημάτων από Κινέζους.
  • Να γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες Διοικητικές αρχές σε όλα τα λειτουργούντα κινέζικα καταστήματα για το αν υπάρχει άδεια άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητος για το συγκεκριμένο νομό και αν πρόκειται περί υποκαταστήματος κλείσιμο αυτού σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου 3386/2005. Περιορισμός των Κινέζων καταστηματαρχών στο Νομό και την έδρα που επέλεξαν και που προκύπτει από την άδειά τους ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητος.
  • Να πραγματοποιείται τακτικός έλεγχος των κινέζικων καταστημάτων από μικτά συνεργεία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ( ΥΠΕΕ ) του ΙΚΑ, της Επιθεώρησης Εργασίας , του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Περιφέρειας προς αποτροπή συμπτωμάτων αθέμιτου ανταγωνισμού και κυρίως έλεγχος τιμολογίων, νομίμων παραστατικών των εμπορευμάτων, έλεγχος προσωπικού και των νομιμοποιητικών εγγράφων του φερόμενου ιδιοκτήτη.

Οι συμμετέχοντες


Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων: Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης (& μέλος της ΚΕΕΕ) Μιχάλης Ζορπίδης, Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Ροδόπης Κων/νος Λιούρτας, Ευβοίας Παναγιώτης Σίμωσης, Ιωαννίνων Δημήτριος Μπαράτσας, Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, Καστοριάς Ναούμ Μαρκόπουλος, Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, Κοζάνης Χρήστος Σάββας, Πέλλας (& αντιπρόεδρος ΚΕΕΕ) Ιορδάνης Τσώτσος, Τρικάλων Βασίλειος Γιαγιάκος, Χαλκιδικής Γεώργιος Γκιλής. Επίσης, οι Α' αντιπρόεδροι του Εμπορικού & Βιομηχανικού Θεσ/νικης και Βιοτεχνικού Θεσ/νικης κ.κ. Βλαχογιάνης και Παπαδόπουλος, αντίστοιχα, Πρέβεζας κ. Ιωάννης  Γιαμάς, καθώς και ο ειδικός επιστήμονας του Βιοτεχνικού Αθηνών και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας κ. Χαντζαρίδης. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Ημαθίας, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Μαγνησίας, Ξάνθης, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας. Ακόμη, συμμετείχαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αγ. Αθανασίου, Αιγίου, Αιδηψού, Ακράτας, Αλεξάνδρειας, Αλμυρού, Αξιούπολης, Αργοστολίου, Βόλου & Ν. Ιωνίας, Δεσκάτης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κρύας Βρύσης, Λαμίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μουδανιών, Μυτιλήνης, Νίκαιας, Πάρου - Αντίπαρου, Πολυγύρου, Σερρών, Τρικάλων, Τυρνάβου, Φλώρινας, Χαλκίδας, Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής.