Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Πρέβεζας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα - Μεσογειακή Διατροφή». Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Πίτυλος» του Ξενοδοχείου PREVEZA CITY.
{gallery}images/kouzina{/gallery} | Το σεμινάριο παρακολούθησαν επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενοι του κλάδου εστίασης (Εστιατόρια, Ταβέρνες, Ψητοπωλεία, Πιτσαρίες κλπ.) ενώ ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Γεν. Γραμματέας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (chef club). Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο κ. Σπύρος Κόκκαλης, Πρόεδρος του Σωματείου Καφεπωλών-Ζυθεστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Πρέβεζας. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Νταλαμάγκας στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του Επιμελητηρίου για να γνωρίσουν και στη συνέχεια να προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική κουζίνα, μέσα από παραδοσιακές συνταγές βασισμένες στην Μεσογειακή Διατροφή. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των μελών μας για τη βελτίωση των υπηρεσιών τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας, ώστε οι επιχειρήσεις τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. «Με τον όρο γαστρονομία νοείται η τέχνη τη παρασκευής καλού και νόστιμου φαγητού. Αυτό μπορεί να προσφερθεί σε κάθε χώρο εστίασης, από μια μέση ταβέρνα μέχρι ένα εστιατόριο ξενοδοχείου. Η δυνατότητα να γευτεί ένας επισκέπτης τα χαρακτηριστικά τοπικά εδέσματα είναι μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού αυξάνεται η απόλαυση και εμπλουτίζεται η εμπειρία του σε μια σημαντική πτυχή του τοπικού πολιτισμού». Ο κ. Νταλαμάγκας κάλεσε τους επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου να αναπτύξουν δίκτυα συνεργασίας με τους παραγωγούς ώστε να υπάρξει αμοιβαία ωφέλεια, καθώς στην περιοχή υπάρχουν προϊόντα με ξεχωριστή ταυτότητα αλλά και ποιότητα. Τέλος ζήτησε από τους επιχειρηματίες, δεδομένου των μεγάλων προκλήσεων που υπάρχουν σήμερα, λόγω της ευκολότερης πρόσβασης στην περιοχή η οποία κατά κύριο λόγο επετεύχθη με την κατασκευή της Εγνατίας οδού, να θεωρήσουν τους εαυτούς τους αλλά και να νιώσουν πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ως τουριστικό προϊόν.
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, στο εργαστήριο του εστιατορίου Πύτιλος, την παρασκευή γευστικών τοπικών εδεσμάτων. Συγκεκριμένα το πρώτο πιάτο περιελάμβανε γαρίδες σωτέ σβησμένες με τσίπουρο Πρέβεζας, λευκό κρασί, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά, σερβιρισμένες πάνω σε ρύζι μπασμάτι και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Το δεύτερο πιάτο είχε Ηπειρωτική γραβιέρα παναρισμένη με άσπρο σουσάμι και το τρίτο πιάτο χοιρινό φιλέτο γεμιστό με μοτσαρέλα και λαχανικά, πουρέ πατάτας και σάλτσα κόκκινου κρασιού της περιοχής. |