16/09/2014

Το μήνυμα κορυφαίων κύκλων του είναι πως "όποιος καταθέτει οποιοδήποτε ποσό στα ταμεία των υποκαταστημάτων του ΟΑΕΕ, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής του, θα αποφύγει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος του, στο ... βάθος των οποίων βρίσκονται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων". Θα δώσει, επίσης, μερικές -έστω και μικρές- ανάσες ζωής στον Οργανισμό. 

Αυτό σημαίνει πως είτε κάποιος σφαλισμένος του ΟΑΕΕ χρωστά κάτω από 5.000 ευρώ και το χρέος του δεν έχει συγκεντρωθεί από τις υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), είτε χρωστά άνω των 5.000 ευρώ και έτσι βρίσκεται στα "κιτάπια" του ΚΕΑΟ και έχει προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση, μπορεί να "δώσει ό,τι μπορεί", σύμφωνα με την προ δύο μηνών δημόσια έκκληση του υπουργού Εργασίας, κ Γιάννη Βρούτση, και έτσι να αποφύγει ... δυσάρεστες επικοινωνίες με το ΚΕΑΟ. 

Η εκτίμηση που υπάρχει από τη Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), σύμφωνα με στέλεχος της με το οποίο μίλησε το Capital.gr, είναι πως η πλειοψηφία των μικρομεσαίων που χρωστάνε στον ΟΑΕΕ δεν γνωρίζει για το αν μπορεί ή όχι να καταβάλει ένα ποσό μικρότερο από εκείνο που προβλέπει είτε η δόση της κλάσης στην οποία ανήκει, είτε η δόση που προβλέπει η ρύθμιση του. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, μόλις λίγο πάνω από τους μισούς οφειλέτες του ΟΑΕΕ που έχουν λάβει ειδοποιήσεις από το ΚΕΑΟ έχουν προβεί σε ελεύθερες καταβολές (δηλ. πέραν των δόσεων που προβλέπουν οι ρυθμίσεις). Το ποσοστό αυτό έφτασε το 60% τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, από το υπ. Εργασίας. Ωστόσο τα ποσά που συλλέγονται είναι ακόμα μικρά (περίπου 600.000 ευρώ). 

Η ενημέρωση των ασφαλισμένων σε σχέση με αυτή την άτυπη δυνατότητα, ίσως, καταστεί σημαντικός παράγοντας, ώστε να αποφευχθούν τα πολύ... χειρότερα για τον ΟΑΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα. Εμπόδιο φαίνεται πως αποτελεί το γεγονός πως δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, συνεχίζοντας έτσι τον δικαιολογημένο "αφοπλισμό" των υπαλλήλων του ΟΑΕΕ να εισπράττουν έναντι καταβολές από τους οφειλέτες. 

Και αυτό γιατί φέτος έγινε ήδη μία ένεση ρευστότητας (300 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο από το "υπό κατανομή" κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού) και θα γίνει άλλη μία αντίστοιχη (300 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Και οι δύο "ενέσεις" έγιναν κατά... παράβαση του κρατικού προϋπολογισμού που προέβλεπε ότι η κρατική χρηματοδότηση για το 2014 θα αρκούταν στα 800 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για το 2014 - 2018 προβλέπει πως η κρατική χρηματοδότηση στον ΟΑΕΕ θα παραμείνει "κολλημένη" στα 800 εκατ. ευρώ για όλα τα παραπάνω χρόνια. 

Η διαφορά μεταξύ της περσινής και της προγραμματισμένης φετινής κρατικής χρηματοδότησης θα καλυπτόταν από την αύξηση των εσόδων από τις τρέχουσες και παλιότερες ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που δεν έγινε. 

Τα έσοδα του ΟΑΕΕ από ασφαλιστικές εισφορές έχουν ως τώρα στάσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, το υπ. Εργασίας. 

Τελικώς φαίνεται πως η κρατική χρηματοδότηση φέτος θα είναι ίδια με φέτος, μιας και μία περικοπή της τάξεως του 25% σε 360.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εν μέσω φορο - καταιγίδας (ΕΝΦΙΑ, πληρωμή φόρους εισοδήματος, κλπ.) θα αποτελούσε "πολιτική αυτοκτονία" παραδέχεται κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας. 

Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών θα συνεχίσει να υπάρχει και το 2015, αλλά ένα πολύ μικρό μέρος των αποθεματικών του θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί (περίπου 550 εκατ. ευρώ) για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, μαζί και του ΟΑΕΕ...

Πηγή:www.capital.gr