Στην Αθήνα βρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Γιαμάς την Παρασκευή 24-01-2014 σε έκτακτη συνάντηση των Προέδρων Επιμελητηρίων με θέμα: «Θέσεις και προτάσεις σχετικά με το δυσμενές οικονομικό, φορολογικό και εργασιακό καθεστώς καθώς και τη βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων».
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει την πεποίθηση ότι ο φυσικός φορέας κάθε επιχειρηματικής μονάδας είναι το κατά τόπον αρμόδιο Εμπορικό, Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό ή Επαγγελματικό Επιμελητήριο, όπου και κατ’ αποκλειστικότητα πρέπει να γίνεται η δέουσα εγγραφή μέλους, το δε Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ένας παγκόσμιος θεσμός, στον οποίο καθυστέρησε σημαντικά να εισέλθει η χώρα μας, πρέπει να είναι συγκεντρωμένος επίσης στον φυσικό του φορέα, τα Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια, και να μη διασπάται με τόσο επιπόλαιο τρόπο, που δημιουργεί, στην πράξη, αβεβαιότητα και ανασφάλεια στις συναλλαγές.
Το σύνολο των Επιμελητηρίων της χώρας, δια του πανελλήνιου συντονιστικού τους οργάνου, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, αξιώνει από την Πολιτεία την άμεση κατάργηση των παραπάνω διατάξεων και την αποκατάσταση της αληθούς νομιμότητας, με την έννοια του να ανήκει κάθε επιχειρηματικός φορέας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) στον οργανισμό, που έχει συσταθεί γι' αυτόν, τον εκπροσωπεί και τον στηρίζει, ανάλογα με την επιχειρηματική του δράση. Κάθε δε φορέας, που ασκεί εμπορική, βιομηχανική, βιοτεχνική ή επαγγελματική δραστηριότητα, ανήκει στο κατά τόπον αρμόδιο Εμπορικό, Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό ή Επαγγελματικό Επιμελητήριο.
Το δε Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία με την δέουσα σοβαρότητα και να μην αποτελεί αντικείμενο εισπρακτικών μηχανισμών από άλλους φορείς πλην τοu φυσικού του φορέα, δεν είναι ούτε σκόπιμο ούτε και λειτουργικό, ως εκ του προορισμού του, να διαχωρίζεται σε πολλούς φορείς και να διασπάται η αναγκαία για την εκπλήρωση τον σκοπού του ενότητα και ομαλή λειτουργία.
Οι παραγωγικές τάξεις, δια της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της χώρας, ζητούν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην σωστή αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, στην άμεση διαγραφή όλων των διατάξεων και ρυθμίσεων, που έχουν σαφώς εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν ανταποκρίνονται στην φοροδοτική ικανότητα κάθε επιχειρηματικού φορέα, και στην θέσπιση ενός γενικού φορολογικού πλαισίου με κεντρικό άξονα την εθνική οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, περιλαμβανομένων και των εξαγωγών, και την προώθηση κάθε επενδυτικού και αναπτυξιακού μέτρου.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, μεταφέροντας τον παλμό όλων της Επιμελητηρίων της χώρας, έχει ήδη προτείνει προς την Πολιτεία την κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την σταδιακή αποπληρωμή τους μετά από περίοδο χάριτος ενός έτους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών, κατά την διάρκεια του οποίου (έτους) θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξετάζεται αυτοτελώς κάθε αίτημα, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, που επιχειρηματίες αδυνατούν ολοσχερώς να ανταποκριθούν άμεσα στις ασφαλιστικές αυτές υποχρεώσεις. Οι λύσεις αυτές είναι βιώσιμες για τους οργανισμούς και εξυπηρετούν τον επιχειρηματικό κόσμο, που αναγνωρίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι άκρως απαραίτητες ως κοινωνικό αγαθό για όλους τους πολίτες.