15/06/2009

  2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

        ΣΕΡΡΕΣ 25/05/2009

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώθηκε στις Σέρρες από 22 έως 24 Μαΐου 2009 στο ξενοδοχείο Elpida Resort and Spa, με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου , της Νομαρχίας και της ΤΕΔΚ Νομού Σερρών. Κατά τη διάρκεια της 1ης  ημέρας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Αριστείδης Δρογαλάς, κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, παρουσία  επίσημων προσκεκλημένων.

seres2.jpgΠαράλληλα διενεργήθηκε και ο διαγωνισμός μαγειρικής μεταξύ 30 περίπου Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού που παρουσίασαν τοπικά εδέσματα και παραδοσιακές συνταγές και αξιολογήθηκαν σε διάφορες κατηγορίες από τους Έλληνες και ξένους Αρχιμάγειρες που συμμετείχαν στο Συνέδριο.

Τη 2η ημέρα του Συνεδρίου, από τις 10:00 έως 17:00 πραγματοποιήθηκαν οι κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις 22 σερραϊκών επιχειρήσεων με ξένους επιχειρηματίες από τη Γερμανία, την Κύπρο και την Ουκρανία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εξαγωγικού Εμπορίου (ΟΠΕ), την πρωτοβουλία Kerasma και το Επιμελητηρίου Σερρών.

{multithumb}
Στη διάρκεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν επίσης επιχειρηματικές συναντήσεις-συνεδρίες μεταξύ των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων που συμμετείχαν στην παράλληλη Έκθεση καθώς και με τα Επιμελητήρια των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης που συμμετείχαν στο Συνέδριο, από τις 10:00 έως 11:30. Ακόμη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των ξένων και Ελλήνων σεφ, με το Σωματείο Εστιατόρων, το Σωματείο Ζαχαροπλαστών - Μπουγατσοποιών Ν. Σερρών, καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), από τις 10:00 έως 11:30.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από τις 19.00 - 20.30, διεξήχθη Ημερίδα με θέμα: «Επιχειρηματικότητα της Αγροδιατροφικής Βιομηχανίας», με κύριους ομιλητές τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, κ. Νικ. Πέντζο, τον Πρόεδρο της «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.», κ. Πάρη Κοκορότσικο και το Διευθυντή του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας ΕΚΕΤΑ, κ. Αθαν. Τσαυτάρη. Την ημερίδα παρακολούθησαν βουλευτές του νομού μας, ο Γεν. Πρόξενος της Τουρκίας, κ. Χακάν Αμπάτσι, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Μυλωνάς, επιχειρηματίες του νομού που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διατροφής και πλήθος δημοσιογράφων που ήρθαν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο.


Στη συνέχεια με τη συμμετοχή όλων των Αρχιμαγείρων που συμμετείχαν από διάφορες χώρες όπως: Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία, Κύπρο και Ελλάδα παρουσιάστηκαν ζωντανά ελληνικές και διεθνείς γαστρονομικές γεύσεις σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.


dsc02641.jpgΚαθ' όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, λειτουργούσε παράλληλη Έκθεση τροφίμων και ποτών τόσο των επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Σερρών, όσο και άλλων 12 Επιμελητηρίων της χώρας (Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Επιμελητήριο Αρκαδίας, Επιμελητήριο Σάμου, Επιμελητήριο Κορινθίας, Επιμελητήριο Δράμας, Επιμελητήριο Χαλκιδικής, Επιμελητήριο Πρεβέζης, Επιμελητήριο Πιερίας, Επιμελητήριο Φλώρινας, Επιμελητήριο Λευκάδας, Επιμελητήριο Καβάλας, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης) που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα να εκθέσουν τα τοπικά τους προϊόντα.