29/04/2009

 

Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος υπό την προεδρία του Προέδρου κ. Γεωργίου Κασιμάτη, στην Ρόδο, στις 3 και 4 Απριλίου 2009



Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος πραγματοποίησε την τακτική της Γενική Συνέλευση των μελών της υπό την προεδρία του Προέδρου κ. Γεωργίου Κασιμάτη, στην Ρόδο, στις 3 και 4 Απριλίου 2009 και με κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια διάταξη την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειές της στην ελληνική οικονομία και, κατ΄ επέκταση, τις επιπτώσεις στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στην Συνέλευση παρέστησαν και χαιρέτησαν τις εργασίες της ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας κ. Γιάννης Μπούγας, οι βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου κ.κ. Αναστάσιος Καραμάργιος και Γιώργος Νικητιάδης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ενώ στο επίσημο δείπνο είχε κληθεί και μίλησε ο τέως Υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Τις εργασίες της Συνέλευσης άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, ο οποίος, στην ομιλία του, τόνισε, μεταξύ των άλλων, την τάση ορισμένων αρχών να επιβαρύνουν, με διάφορα εφευρήματα, την επιχειρηματικότητα και την καθολική άρνηση των παραγωγικών τάξεων να αποδεχθούν το καινούργιο τέλος, που επιχειρείται να επιβληθεί από τις δημοτικές αρχές με την ονομασία «τέλος επιτηδεύματος».

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στην κύρια ομιλία του επικεντρώθηκε στο θέμα του τουρισμού, που δοκιμάζεται σημαντικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο κ. Κασιμάτης υπογράμμισε ότι, προκειμένου να επιτύχουμε περιστολή των δυσμενών συνεπειών από την συρρίκνωση του τουρισμού στην χώρα μας, γεγονός που άρχισε ήδη να διαφαίνεται αισθητά, θα πρέπει να επιδιώξουμε την προσωποποίηση του τουριστικού προϊόντος και να προσφέρουμε ένα λογικό κόστος σαν αντάλλαγμα των προσφερόμενων υπηρεσιών εν μέσω της κρίσης αυτής. Με μια σωστή διαχείριση της προοπτικής του παγκόσμιου τουριστικού ρεύματος θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες από την κρίση και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το πρόβλημα.

Οι περισσότεροι από τους Προέδρους και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας ανάμεσά τους και του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, που παρέστησαν στην Γενική Συνέλευση υποστήριξαν, με ομιλίες τους, τα ακόλουθα θέματα :

-Θα πρέπει να αναθερμανθεί η οικοδομική δραστηριότητα, δεδομένου ότι μέσω αυτής πολλές παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες αναπτύσσονται και ενεργούν προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η Πολιτεία θα πρέπει να κληθεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αναθέρμανση αυτή, η οποία θα έχει και ευμενείς οικονομικές επιπτώσεις για την Πολιτεία, αφού θα αυξήσει και τα φορολογικά της έσοδα.

-Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία για την αναθέρμανση της οικονομίας στον τομέα του αυτοκινήτου, η αγορά του οποίου έχει πληγεί άμεσα και σημαντικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

-Τα κεφάλαια του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) δεν είναι αξιοποιήσιμα λόγω των γραφειοκρατικών διατυπώσεων των τραπεζών, οι οποίες παρεμποδίζουν την λειτουργία τους με διάφορα προσχήματα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει λειτουργήσει σχεδόν καθόλου ο θεσμός αυτός. Με δεδομένη την άμεση ανάγκη των επιχειρήσεων προς τις οποίες αυτός απευθύνεται, η Πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά.

-Τέθηκε το θέμα της γραφειοκρατίας και της σημαντικής καθυστέρησης των απαντήσεων σε αιτήματα επιχειρηματιών για διάφορες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως δε για την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας. Οι αδικαιολόγητες αυτές καθυστερήσεις που ισοδυναμούν με αρνητικές απαντήσεις, ουσιαστικά ποινικοποιούν την επιχειρηματικότητα, πράγμα απαράδεκτο σε ένα σύγχρονο αναπτυγμένο κράτος.

-Η Πολιτεία θα πρέπει αναλάβει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών της και να καταβάλει ό, τι έχει συμφωνηθεί και προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, κυρίως δε έναντι των επενδυτών προς τους οποίους δεν καταβάλλει τα νόμιμα κεφάλαια, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε τερματισμό όλες οι επενδυτικές προσπάθειες των ενδιαφερομένων προς μεγίστη βλάβη της οικονομικής ανάπτυξης.

-Το σύστημα του ελέγχου των οφειλετών επιχειρηματιών μέσω του διατραπεζικού ΤΕΙΡΕΣΙΑ θα πρέπει να αναμορφωθεί με την κρατική παρέμβαση, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ταλαιπωρούνται και ουσιαστικά παρεμποδίζονται να χρηματοδοτηθούν μέσω των τραπεζών, εφόσον το κέντρο αυτό τηρεί ανεξέλεγκτα από πλευράς χρόνου εγγραφής και αιτιολογίας το όνομα της επιχείρησης στους αφερέγγυους πληρωτές.

-Τονίσθηκε ότι το σημαντικότερο γεγονός στην οικονομική κρίση που άρχισε να επηρεάζει και την χώρα μας είναι η ανεργία, η οποία μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες κοινωνικές διαστάσεις, αν δεν προλάβουμε τα γεγονότα στην γέννησή τους. Η Πολιτεία πρέπει να τονώσει την απασχόληση με έκτακτα μέτρα και να εμπεδώσει ένα κλίμα δημιουργίας θέσεων εργασίας με μόνιμη κατά το μάλλον ή ήττον προοπτική.

-Ο έλεγχος της συμπεριφοράς των τραπεζών, οι οποίες με την αλόγιστη τακτική τους, οδήγησαν στην σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, θα πρέπει να καθιερωθεί με αυστηρά μέτρα και να θεσπισθούν προϋποθέσεις συγκεκριμένων ελέγχων των ενεργειών τους, ώστε να μη αυθαιρετούν και ενεργούν σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

-Οι συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού θα πρέπει να ενταθούν με παράλληλα μέτρα διασφάλισης των κρατικών εσόδων από τη φορολόγηση όλων των φορέων, που υπόκεινται σύμφωνα με τους κανόνες της ίσης μεταχείρισης στην φορολογία, ακόμη και της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ τέλος τονίσθηκε η θέσπιση νόμων για την αναδιανομή του πλούτου και την ίση κατανομή των βαρών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φορέα ή πολίτη.

Γενικότερα, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για το συνεχιζόμενο κλίμα οικονομικής δυσπραγίας και τις επερχόμενες συνέπειες και κάλεσαν κάθε υπεύθυνο όργανο της Πολιτείας να αναλογισθεί τις ευθύνες του και να πράξει ανάλογα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των παραγωγικών τάξεων και των λοιπών κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση κατά το δυνατό περισσότερο ανώδυνο τρόπο στη χώρα μας.